Thailand kent een rijke flora, alhoewel niet alles 'rooskleurig' te noemen valt. In de jaren '50 en '60 sierde tropisch regenwoud meer dan de helft van het totale landoppervlak. Tegenwoordig is slechts tien procent bedekt met dit oerbos. In de provincie Chiang Mai in het noorden vind je het dichtst beboste gebied van het land. Hier liggen ook monsoonbossen.
Flora
Op het centrale plateau van Thailand wordt de vruchtbare grond veel gebruikt voor rijstvelden en bamboebossen. Daarnaast is Thailand de grootste exporteur van de orchidee. Deze fraaie bloemsoort is tevens het nationale symbool van Thailand. Ook kent het land een ongekende hoeveelheid aan fruitboomsoorten en bamboesoorten.
In het Khao Sok National Park (in de zuidelijk gelegen Surat Thani Provincie) vind je de excentrieke rafflesia bloem. Deze 'Thaise wilde lotus' behoort tot de grootste bloem ter wereld. De associatie met 'lotus' is echter ver te zoeken, aangezien deze enorme bloem naar rottend vlees stinkt. Afstotelijk voor mensen, maar zeer aantrekkelijk voor insecten. De rafflesia kan een diameter van ruim tachtig centimeter bereiken.
Fauna
Het wildlife in Thailand is van een unieke variëteit. Je zou een tweedeling kunnen maken tussen de diersoorten op de noordelijke helft van Thailand en de zuidelijke tropische helft. In het zuiden vind je bijvoorbeeld regenwoud met diersoorten die buiten Thailand, enkel in Maleisië en delen van Indonesië voorkomen.
Thailand kent vier verschillende soorten zeeschildpadden, evenals vele soorten hagedissen en enkele slangensoorten. Naast de koningscobra leeft ook de 'Reticulated phython' in de bossen van Thailand. Deze wurgslang kan ruim... tien(!) meter lang worden.
De Thaise diersoorten leven voornamelijk in tientallen nationale parken, waaronder ook de duikgebieden meegerekend. De marine parken liggen voornamelijk in de Andaman Zee aan de westkust, en bij het populaire duikoord Koh Tao in de Golf van Thailand.
Bedreigde diersoorten
Thailand bezit een zeer groot scala aan vogelsoorten, bijvoorbeeld in Doi Inthanon National Park, evenals vele vissoorten, zie Ang Thong Marine National Park. Op het land leven er echter nogal wat bedreigde diersoorten. De IUCN (International Union for Conservation of Nature) probeert deze 'risicogroep' zo goed mogelijk te beschermen tegen kwaadwillenden. Bijna vijftien procent van alle landdieren in Thailand wordt met uitsterven bedreigd. Hieronder vallen grote katachtigen, zoals tijgers, luipaarden en wilde katten.
Het jagen op de tijgers vormt een groot gevaar voor de schaarse populatie van deze prachtige zoogdieren. Illegale jagers hebben het namelijk niet alleen meer voorzien op hun vacht, waarvoor men helaas veel te veel geld kan vangen. Ook tijgerbotten vinden gretig aftrek bij de Chinese pharmaceutische industrie, omdat zij geloven dat deze allerlei (vage en niet aantoonbare) geneeskrachtige werkingen zouden bevatten. Een tijger doden zodat een paar Chinezen minder scheten laten. Het klinkt te bizar voor woorden, maar het gebeurt.
Olifanten
Thailand heeft (met een beetje fantasie) niet alleen de vorm van een olifant, het is ook het land van de olifant. In het wild zul je deze (meestal!) vriendelijke reuzen niet snel tegenkomen. Je kunt er voor kiezen de jungle te verkennen op de rug van een olifant. Helaas worden niet alle olifanten even goed behandeld. Een misschien wel leuker alternatief is al lopend de jungle verkennen om vervolgens oliftanten te voeren en te wassen. Dit is onder andere mogelijk in de regio rond Chiang Mai.
Niet alleen in de toeristische sector, maar ook als arbeidskracht op het land, wordt de Aziatische olifant nog ingezet, al wordt het dier steeds vaker vervangen voor machines.