Als je onvoorbereid naar Myanmar gaat zonder te beseffen dat de cultuur en normen en waarden van de lokale bevolking anders kan zijn dan thuis, kan dit wel eens tot spanningen leiden. Je zult wel eens in situaties terecht komen die je niet had verwacht, en die anders zijn dan in Nederland. Dit heeft ook weer zijn charme, je bent toch niet voor niets in het buitenland. Als je hier bewust mee omgaat, de lokale tradities respecteert, je flexibel opstelt en positief blijft zul je het meest van je vakantie genieten.
Wees positief tijdens je reis in Myanmar. Een glimlach doet meer dan woorden, en je kunt er je dankbaarheid mee uitdrukken of je verontschuldigen voor kleine ongemakken. Maak niet zonder te vragen foto's van mensen. Over het algemeen vinden de meeste mensen het geen groot probleem, maar er zijn ook mensen die het als zeer beledigend opvatten. Wees hier voorzichtig mee, voor sommige mensen kan een fototoestel intimiderend zijn.
Wees voorbereid
Zorg dat je van tevoren goed op de hoogte bent van de politieke situatie en mensenrechtenschendingen in Myanmar. Laat je informeren over actuele ontwikkelingen in het land, de keerzijde van toerisme, lees de visie van de oppositie in Myanmar, en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als onwetende toerist kun je de locals niet helpen, en kun je misschien zelfs voor spanningen en problemen zorgen.
Vermijd gevoelige onderwerpen
Probeer niet de 'vrijheidslievende toerist' uit te hangen. Door bijvoorbeeld het ter sprake brengen van politiek gevoelige onderwerpen kun je de bevolking van Myanmar in gevaar brengen, ook al is de kans dat derden het horen nog zo klein. In Myanmar bestaat een zeer uitgebreid veiligheidsapparaat, wat op elke straathoek vertegenwoordigers kan hebben. Laat het initiatief aan de bevolking over; als iemand zich veilig voelt erover te praten, zal hij of zij zelf het onderwerp aansnijden.
Vermijd staatsvoorzieningen
Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van toeristische voorzieningen van de staat. De toeristische infrastructuur is aangelegd met behulp van dwangarbeid. Het zal niet eenvoudig zijn, maar je reis zal authentieker en waardevoller worden als je je met een schoon geweten voortbeweegt. De overheid en de toeristische industrie proberen het échte Myanmar af te schermen voor de toerist en leidt je alleen langs de bekende attracties. Op die manier krijg je een vertekend beeld van het land. Niet alle gebieden mag je als toerist betreden, maar probeer toch eens van de route af te wijken. Dan leer je het land pas echt kennen.
Bezoek zo min mogelijk toeristische attracties waarvan de entreegelden in de staatskas komen. Bagan en (de top van) de Schwedagon Pagode kun je dus beter over slaan. Koop niet in opvallend dure winkels of winkels die eigendom zijn van de staat. Ga liever thee drinken in een plaatselijk theehuis. In elk dorp, hoe klein ook, is een theehuis te vinden waar de Myanmarese bevolking samenkomt. Over politiek wordt hier niet gesproken, je kunt het onderwerp dan ook beter vermijden.
Een lokale gids kan je goed informeren over de plaatselijke gebruiken en je toegang verschaffen tot de plaatselijke bevolking. Met bescheiden aanpassingen aan de cultuur zul je merken dat jij op jouw beurt ook meer respect zal ontvangen en dat er deuren voor je open gaan die anders gesloten waren gebleven.
Het is belangrijk om te beseffen dat Myanmar geen gewoon vakantieland is waar je ongestoord je gang kunt gaan. Door de specifieke situatie waarin het verkeert ,zul je je bewuster en voorzichtiger moeten gedragen als je op een plezierige manier je vakantie wilt ervaren én tegelijkertijd iets wilt doen voor de bevolking. Als je geen zin hebt om rekening te houden met de uitzonderlijke en lastige omstandigheden van Myanmar, kun je misschien beter naar één van de buurlanden gaan.
Uitgaven
Het is een prachtig land met een overweldigend divers landschap en een bonte mengelmoes aan religies en culturen, maar er is een keerzijde van de medaille. Een groot deel van de toeristische infrastructuur is tot stand gekomen met behulp van dwangarbeid en toeristische opbrengsten gaan volledig naar het dictatoriale bewind.
Probeer er daarom voor te zorgen dat een zo groot mogelijk deel van je uitgaven ten goede komt aan de plaatselijke bevolking. Dit doe je door een locale gids in te huren, producten uit de regio te kopen, bij locals thuis te slapen etc. Als jouw bestedingen hierdoor terecht komen bij de bewoners in de regio, stellen ze je komst meer op prijs en dat maakt het leuker om er te vertoeven.
Bij het zien van armoede en bedelende kinderen, ben je als rijke Nederlander al snel geneigd wat geld, pennen of snoep uit te delen. Deze goede bedoelingen maken de problemen echter alleen maar erger. Kinderen weten niet hoe ze met dit soort vrijgevigheid om moeten gaan, en blijven weg van school. Kinderen gaan uit zichzelf, of soms in opdracht van hun ouders, op toeristische plekken staan bedelen terwijl ze eigenlijk in de klas horen te zitten. Strooi daarom niet met westerse artikelen of geld, kinderen horen in de klas en niet op straat.
Proef de lokale sfeer en gewoontes en kies voor een plaatselijk restaurant in plaats van voor een restaurantketen. Dit is niet alleen leuk en interessant, op die manier geef je ook een positieve impuls aan de lokale werkgelegenheid en ontwikkeling. Als je een dagje zelf wilt gaan koken, probeer dan producten te kopen die in de regio geproduceerd en milieuvriendelijk zijn.