Maleisiërs zijn echte lekkerbekken. Ze eten de hele dag door. Als je eenmaal iets hebt geproefd, geef je ze geen ongelijk...
In Maleisië beginnen ze de dag met een uitgebreid ontbijt. Je zult opkijken van wat ze 's morgens allemaal opscheppen. Voor ons zijn het complete diners! In de loop van de ochtend nemen ze een mid-morning snack. Rond half 1 is het tijd voor de lunch. Hier nemen ze goed de tijd voor. Kijk niet gek op als er een vreemde bij je aan tafel gaat zitten. In Maleisië is het normaal dat je lege plekken deelt. 's Avonds komen ze bij elkaar voor het diner en later, soms nog om twee uur 's nachts, snacken ze nog wat, zoals kippenvleugeltjes.
In Maleisië geniet je van culinaire hoogstandjes en je hoeft er niet eens veel voor neer te betalen. Omdat het een multicultureel land is, heb je veel keus. De Maleisische keuken kent Chinese, Indiase, Arabische, Portugese en Engelse invloeden. De kookkunst van de Baba-Nonya is een van de beroemdste van Maleisië. Maleisische specerijen worden gecombineerd met Zuid-Chinese kooktechnieken.
In de Maleisische keuken vind je vooral rijst en noodles, de zogeheten 'nasi' en 'mie'. De gerechten maken ze klaar met groenten in een sausje. Je maaltijd serveren ze op een bananenblad. Houd je van vis? Dan zit je in Maleisië helemaal goed! Je hebt enorm veel keuze uit verse 'ikan', vis.
Kip, 'ayam', wordt daarnaast het meest gegeten. Rundvlees is ook erg geliefd. Varkensvlees vind je niet veel door de islamitische cultuur. Een aanrader is beef rendang! Dit is rundvlees in een curry van kokosmelk. Populair in Maleisië is saté. De kleine stukjes geroosterd vlees serveren ze met een kruidige pindasaus, komkommer en rijst.
De Maleisiërs eten vis graag met laksa. Dit is een pittige soep met noodles en taugé. De smaak verschilt per provincie. Meestal voegen ze kokosmelk aan het gerecht toe, en wordt het bereid met reepjes kip. Laksa komt uit oorspronkelijk uit India.
Populair voor het ontbijt is roti canai met curry. De bereiding is leuk om te zien. De koks gooien het deeg in de lucht en ze slingeren het rond tot een enorme pannenkoek. Een fascinerend schouwspel. De roti canai bakken ze verder op een hete plaat. Het is ook erg lekker met banaan, dan heet het roti canai pisang.
Tip: eet bij een van de vele Hawker Stalls! Bij deze eetstalletjes eet je lekker en goedkoop. Ze zijn erg populair bij de locals, maar ook bij toeristen. Als het bij een stalletje druk is met locals, dan kun je ervan op aan gaan dat het goed is.
Daarnaast kun je ook eten in een van de vele lokale restaurantjes. Van de sfeer moeten ze het niet hebben: plastic meubilair en tl-verlichting, maar het eten is vaak goed. Koffiehuizen zijn ook een goedkope plek voor een snack of klein gerecht. In de grotere steden heb je de mogelijkheid om luxueuzer te eten. Je betaalt uiteraard wel iets meer, maar voor een torenhoge rekening zul je veel moeite moeten doen.
De Maleisiërs eten graag. De eethuisjes staan op de meest onwaarschijnlijke plaatsen. Iedereen met een wok en een fornuis mag een tentje beginnen. En dat gebeurt ook vaak...
Maleisië kent veel tropische vruchten. Deze moet je geprobeerd hebben! De doerian is de bekendste. Ze noemen het ook wel de koning der vruchten. Maleisiërs zeggen wel: "It stinks like hell, but ik tastes like heaven!". De grote stekelige vrucht heeft zacht vruchtvlees dat lijkt op vette kaas.
Een andere aanrader is de ramboetan. Deze vrucht met een rode schil lijkt een beetje op een lychee. Op marktjes zie je ook veel cempedak. Het heeft een groengele schilferige schil en gouden partjes vruchtvlees dat grote, eetbare pitten bevat. Ook de smaak heeft iets weg van de lychee.
Drinken
Heb je dorst? Ga dan voor de versgeperste fruitsappen, die je bijna overal kunt krijgen. Probeer sugar cane juice eens. Dit sap van suikerriet is heerlijk dorstlessend als het warm is. In Maleisië kun je het water in principe uit de kraan drinken, maar het smaakt wel een beetje naar chloor. Voor de zekerheid kun je het beste water uit gesealde flesjes drinken. Thee is een populaire dorstlesser in Maleisië, en dan vooral onder de Chinezen. De theeplantages van de Cameron Highlands zijn een van de grootste trekpleisters van het land.
Leuk en lekker is kokosmelk uit een echte kokosnoot. Opvallend is air bandung. Het is een zoet drankje van roze siroop met gecondenseerde melk. Nuttig het koud!
Alcohol wordt vanwege het islamitische geloof in veel plaatsen niet geschonken. Vooral langs de oostkust is weinig tot geen alcohol te koop. Het wordt erg gewaardeerd als je in het openbaar geen alcoholische versnaperingen nuttigt. Bij de grotere toeristische resorts en restaurants kun wel genieten van een wijntje en een biertje.