Maleisië kent door de enorme hoeveelheid culturen en religies veel festivals en culturele feesten. De data van sommige festivals verschillen per jaar. Dit komt doordat de hindoes, moslims en Chinezen van oudsher een andere kalender gebruiken dan in de westerse wereld. Wij hebben de leukste festivals voor je op een rijtje gezet.
Thaipusam
In de tiende maand van de hindoekalender, vaak eind januari of begin februari, wordt Thaipusam gevierd. Dit is het hindoeistische feest van de boetedoening. Het is een bijzonder schouwspel waarbij de deelnemers aan zelfkastijding doen. Ze steken metalen pinnen door hun wang en tong. Ook hebben ze haken in hun rug, die vastgebonden zijn aan een soort met pauwenveren versierde houten frame, de zogenaamde kavadi. Het komt voor ons misschien een beetje luguber over, maar het is voor de hindoes een manier om gunsten bij de goden af te dwingen.
Thaipusam is ook de viering voor de jongste zoon van de god Shiva, Subramaniam. Ter ere van hem wordt er een tocht van ongeveer 15 kilometer gelopen van de Sri Mahamariamman tempel in Kuala Lumpur naar de Batu Caves.
Chinees nieuwjaar
Het Chinese nieuwjaar in januari is het belangrijkste feest voor de Chinezen. Het is niet zomaar een feestje, het duurt maarliefst vijftien dagen! Het nieuwe jaar luiden ze in met drakendansen en parades. Tijdens die dag zie je overal mandarijnen en bloemen als gelukswensen.
Iedereen wenst je een 'kong hee fatt choy'! Dit betekent een gelukkig en gezond nieuwjaar.
De families komen tijdens het Chinese Nieuwjaar bij elkaar. Er is een receptie en ze smullen van een groot diner. De volgende dag is iedereen welkom. De Chinezen noemen het ook wel 'Open Huis'. Ze geven aan de ongehuwden, vooral jongeren, Ang Pows, rode pakketjes met geld.
Malaysian Grand Prix
Rond 20 maart wordt de Malaysian Grand Prix gehouden. Het is het grootste race-evenement van Zuidoost-Azië! Al het gescheur bewonder je in Selangor op het Sepang International Circuit. Dit circuit is een van de mooist en snelste van de hele wereld.
Hari Raya Puasa
De Hari Raya Puasa is het feest van de moslim kalender. Het is dan namelijk het einde van het vasten. De grootste tweedaagse viering valt in maart of april. Reis je in deze tijd door Maleisië. Zorg dat je op tijd je accommodatie hebt geboekt. De hotels zitten door heel het land bomvol.
Malaysian National Day (Hari Kebangsaan)
Op 31 augustus viert heel Maleisië haar onafhankelijkheid met allerlei evenementen. De leukste plek om National Day te vieren is Kuala Lumpur. Hier zie je parades en de Maleisiërs voeren verschillende optredens op in de Lake Gardens.
Deepvali
In heel Maleisië vieren Hindoes in oktober of november Deepvali. Ze noemen het feest ook wel Festival of Lights. De hindoes hangen buiten hun huizen kleine olielampjes op. Ze dragen het feest op aan de overwinning van het goede op het kwade. Voor de zakenwereld betekent het een nieuw begin van het financiële jaar.
De hindoes kopen voor het het hele gezin nieuwe kleren en iedereen wordt verwend met veel snoepgoed.