Het gaat goed met Maleisië; het prachtige land heeft zich enorm ontwikkeld en het welvaartsniveau van de bevolking wordt steeds beter. De natuur is nog vrij ongerept en er zijn veel parken waar de bescherming van flora en fauna hoog in het vaandel staat. Het is echter wel van belang dat jij als reiziger hier ook rekening mee houdt en je milieubewust op stelt tijdens je vakantie. Hierbij kun je letten op een aantal praktische dingen.
Afval
Een veelgebruikte term onder surfers luidt: 'Don't destroy, what you came to enjoy'. Dit is gericht op het achterlaten van afval op stranden en in de natuur. Zwerfafval kan voor veel problemen zorgen. Het duurt heel erg lang voordat afval vergaat. Een appelkroos doet er weliswaar twee weken over, een kauwgompje heeft er 25 jaar voor nodig en een patatbakje 90 jaar!
Laat daarom nooit rotzooi achter in de natuur , op het strand of op straat. Als je in de natuur bent en je kunt geen prullenbak vinden, neem dan een plastic zakje mee waar je je afval tijdelijk in kan doen. Gooi het nooit zomaar op de grond. Zwerfafval is geen mooi gezicht en natuurlijk erg schadelijk voor planten en dieren.
Gooi daarom geen afval in de natuur, op het strand of op straat. Als je in een nationaal park bent en geen prullenbak kunt vinden, neem dan een plastic zakje mee waar je je afval tijdelijk in kan doen. Gooi het nooit zomaar op de grond. Zwerfafval is geen mooi gezicht en natuurlijk erg schadelijk voor planten en dieren.
In Maleisië zijn ze nog niet zo ver met het verwerken van afval als wij. Bovendien wordt het niet op alle plekken gescheiden opgehaald. Mocht je chemisch afval hebben zoals batterijen of spuitbussen, gooi ze dan niet weg, maar neem ze dan mee naar huis. Dit afval kan in Nederland verwerkt worden, wat in Maleisië misschien niet het geval is.
Tot slot: heb je de reis van je dromen geboekt en nu een stapel reisbrochures over? Breng ze terug naar het reisbureau of maak er een vriend of familielid blij mee. Beter nog; neem geen folders mee, maar zoek je informatie op internet.
Water
Wist je dat je op vakantie gemiddeld drie tot vier keer zoveel water gebruikt als thuis? Door je waterverbruik te matigen kun je dit een heel stuk terug dringen. Nu is er in Maleisie redelijk wat water voor handen, maar in principe moet je er overal ter wereld rekening mee houden. Ter illustratie: de Nederlanders douchen gemiddeld 8 minuten per dag. Per persoon wordt er met douchen en badderen iedere dag zo'n 46 liter water door het putje gespoeld!
De oorsponkeljke bewoners van Maleisië, de Orang Asli, leven vaak afgezonderd van watervoorzieningen en moeten het met veel minder doen. Daarnaast kampt het land wel eens met waterschaarste, bijvoorbeeld na een droge zomer. Het is dus altijd van belang om zuinig met water om te gaan.
Neem een douche in plaats van een bad, blijf er niet te lang onder staan en draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen. Met kleine handelingen kun je al een hoop water besparen.
Energie
Elektriciteit kost geld en wordt opgewekt met natuurlijke grondstoffen die ooit op zullen raken. Door heel kleine dingen kun je al energie besparen. Open bijvoorbeeld niet alle ramen als de verwarming of de airconditioning aan staat. Gebruik je handdoeken vaker dan één keer. Elke dag wisselen is niet nodig, en een wasbeurt kost veel energie, water en schoonmaakmiddelen.
Haal je oplader uit de telefoon als het toestel opgeladen is, 95 procent van de energie wordt namelijk aan de lucht afgegeven! Doe het licht, de tv, en de ariconditioning uit als je de kamer verlaat. Dit lijkt vanzelfsprekend maar toch wordt het niet altijd gedaan.