Hoe je economische situatie ook is, als toerist steek je qua rijkdom met kop en schouders boven de meeste locals uit. Het feit dat jij als reiziger een aantal weken vrij kan nemen, een ticket kan kopen en in hotels kunt slapen maakt je tot een geprivilegieerd mens. Daarnaast heerst er een andere cultuur met andere wetten, tradities, normen en waarden, waardoor je je niet zo maar kunt gedragen zoals thuis.
Als je onvoorbereid naar Laos gaat zonder te beseffen dat de cultuur en normen en waarden van de lokale bevolking anders is dan thuis, kan dit tot onbegrip leiden. Je kunt in situaties terecht komen die je niet had verwacht, en die anders zijn dan in Nederland. Dit heeft ook weer zijn charme, je bent toch niet voor niets in het buitenland. Als je hier bewust mee omgaat, de lokale tradities respecteert, je flexibel opstelt en positief blijft zul je het meest van je vakantie genieten.
Identiteit
Je zult veel gelijkenissen vinden tussen Laos en Thailand. Beide landen zijn boeddhistisch, je ziet overal tempels, monniken in oranje kleren, huisjes van riet en bamboe en kippen langs de weg. Toch heeft Laos ook haar eigen identiteit dat zich onder andere uit in een eigen taal.
Laos is lange tijd een Franse kolonie geweest en dat zie je nog in een hoop dingen terug. Zo kun je op veel plekken in Laos stokbrood en Franse lekkernijen zoals Franse kaas kopen. De Laotianen houden bovendien van een potje jeu de boules. In Laos rijden ze, in tegenstelling tot Thailand, wel aan de rechterkant van de weg en je ziet nog op verschillende plekken Franse bordjes.
Bevolking
De bevolking van Laos staat bekend vanwege hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Het merendeel van de inwoners is boeddhist. De rest heeft voornamelijk natuurreligies als geloof. Er heerst volledige godsdienstvrijheid in Laos, de Laotianen zijn dan ook heel vredelievend en tolerant. Waarschijnlijk kost het je dus ook niet zoveel moeite om je er thuis te voelen. Toch wil je de locals natuurlijk niet onbedoeld beledigen en daarom kan het handig zijn om op een aantal dingen te letten.
Maak niet zonder te vragen foto's van mensen. Over het algemeen vinden de meeste locals het geen groot probleem, maar er zijn altijd mensen die helemaal niet gefotografeerd willen worden. Wees hier voorzichtig mee, voor sommige mensen kan een fototoestel intimiderend zijn. Ook kun je beter je kritiek op de maatschappij of politiek van het land voor je houden. Wij vinden het ook niet fijn als buitenlandse toeristen ons land gaan bekritiseren!
Een lokale gids kan je goed informeren over de plaatselijke gebruiken en je toegang verschaffen tot de plaatselijke bevolking. Met bescheiden aanpassingen aan de cultuur zul je merken dat jij op jouw beurt ook meer respect zal ontvangen en er deuren voor je open gaan die anders gesloten waren gebleven.
Uitgaven
Laos begint steeds meer in trek te raken als toeristische bestemming. Het is dan ook van groot belang dat de lokale bevolking meeprofiteert van het toerisme. Probeer er voor te zorgen dat het geld wat je uitgeeft tijdens je vakantie, ten goede komt aan de lokale bevolking.
Helaas is dit op dit moment niet altijd het geval. Veel internationale organisaties profiteren van toerisme en de locals blijven achter met het overlast en de vervuiling. Hier kun je zelf echter verandering in brengen. Dit doe je door een lokale gids in te huren, producten uit de regio te kopen, bij locals thuis te slapen etc. Als jouw bestedingen hierdoor terecht komen bij de bewoners in de regio, stellen ze je komst meer op prijs en dat maakt het leuker om er te vertoeven.
Bij het zien van armoede en bedelende kinderen, ben je als rijke Nederlander al snel geneigd wat geld, pennen of snoep uit te delen. Deze goede bedoelingen, maken de problemen echter alleen maar erger. Kinderen weten niet hoe ze met dit soort vrijgevigheid om moeten gaan, en blijven weg van school. Kinderen gaan uit zich zelf, of soms in opdracht van hun ouders, op toeristische plekken staan bedelen terwijl ze eigenlijk in de klas horen te zitten. Strooi daarom niet met westerse artikelen of geld, kinderen horen in de klas en niet op straat.
Ook kinderarbeid is nog heel normaal in Laos. Koop daarom alleen producten van volwassenen en niet van kinderen, ook al zien ze er nog zo meelijwekkend uit. Als je de kinderen wilt steunen kun je beter een donatie geven aan een erkende stichting die het gebruikt voor bijvoorbeeld onderwijs.