Manilla is de hoofdstad van de Filipijnen. Het is een drukke, en vermoeiende stad die niet door iedereen gewaardeerd wordt. Deze hectische, ietwat grijze metropool doet je nauwelijks geloven dat Manilla eind 1800 nog hard op weg was het Parijs van Azië te worden.
In de tijd dat de Filipijnen nog door Spaanse koningen geregeerd werden, had Manilla een mooi centrum. Er stonden bombastische gebouwen, koloniale huizen, brede straten met ingewikkelde mozaïeken en een dikke dubbele muur die de stad beschermde tegen indringers. Binnen deze muren was een groot handelscentrum dat goede zaken deed met onder andere China. In de buitenwijken leefden de oorspronkelijke bewoners (de Indios) in voorzichtige harmonie samen met de mensen van gemixt bloed (de Mestizos).
Mix van oost en west
Toen de Spanjaarden aan macht verloren en het land onder de hoede werd genomen door de Amerikanen, bleef Manilla groeien. Engels werd de hoofdtaal op scholen, de westerse cultuur en art deco deden hun intrede en de stad kreeg nieuwe bruggen en wegen. Zo stamt de beroemde Roxas Boulevard uit deze tijd. Helaas is van al deze glorie tegenwoordig nog maar weinig over. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgden de gevechten tussen Japanners en Amerikanen voor onherstelbare schade en een groot aantal burgerslachtoffers.
Wat ooit één stad was, is nu een samenraapsel van zeventien losse gemeenten. De oude, koloniale stijl heeft plaats moeten maken voor wolkenkrabbers en grote blokken met grijze woonhuizen. Maar dat maakt deze stad niet minder interessant. Tussen alle smog, drukte en vervallen gebouwen is er voor de avontuurlijke reiziger een hoop moois te bezoeken. De wonderlijke mix van oosterse en westerse cultuur is springlevend.
Bezienswaardigheden
Midden in het centrum ligt het prachtige Rizal Park en voor de cultuurzoeker is er het immens grote National Museum of the Filipines en het Museum of the Filipino People. Ga ook zeker eens kijken in de wijken Forbes Park of Bel Air. Hier zijn de bewoners zo absurd rijk dat ze niet de deur uitgaan zonder een rits persoonlijke bodyguards.
Manilla heeft vele leuke restaurants en uitgaansgelegenheden. Deze vind je vooral in de toeristenbuurt Malate. Verder wordt er overal Engels gesproken, zijn de prijzen laag, de mensen bijzonder vriendelijk en de zon schijnt er volop.
Bezoek ook zeker het oude stadscentrum van Manilla: Intramuros. In dit klassieke hart van de Filipijnse hoofdstad wandel je over brede straten en langs koloniale gebouwen. Je vindt hier ook de oudste kerk van de Filipijnen: de San Augustin. Een andere, ietwat bizarre, bezienswaardigheid is het Chinese Cemetery: een begraafplaats met volledig ingerichte mausoleums waar complete gezinnen wonen.
Hanengevechten
De Spanjaarden hebben stierengevechten, maar de Filipijnen hebben hanengevechten. Misschien dat je maag nu al omdraait alleen al bij het idee van twee hanen in een grote bol van veren die vechten tot de dood. Toch, mocht je enigszins nieuwsgierig zijn naar dit volksspektakel zijn er meerdere plaatsen in Manilla waar je zo'n hanengevecht kunt zien.
De bedoeling is simpel, je zet geld in op de haan waarvan je denkt dat hij wel zal winnen. De eigenaars lopen met hun vechthaan onder de arm de ring in. De dieren worden opgejut en proberen elkaar al meteen te pikken. Daarna worden ze alleen de ring ingegooid en kan het gevecht beginnen. Het voordeel van een hanengevecht is dat het snel weer voorbij is. Maandenlange trainingen zijn vaak in een minuut beslist. Daarna komen de volgende twee hanen de ring in.
De sport is zo populair in deze regio dat je het bijna kunt vergelijken met ons voetbal. Want in Manilla zijn er voor hanengevechten ook echte arena's gebouwd. Plaatsen waar je deze hanengevechten kunt zien zijn onder andere het San Juan Coliseum in het centrum en Sabang in Pasay City. En mocht je toch enige problemen hebben met deze bloedige manier van entertainment, troost jezelf dan met de gedachte dat de dieren een redelijk vrolijk leven hebben gehad met meer eten en leefruimte dan de doorsnee kip in ons land. Ze worden na afloop ook netjes geslacht en opgegeten.
Veranderende straatnamen
Kijk niet vreemd op in Manilla als de straat waar je zo druk naar op zoek was ineens niet meer bestaat. Ze hebben er hier namelijk een handje van om straatnamen van de een op de andere dag zomaar te wijzigen. Veel politici laten (veelal Spaanse) straatnamen met een behoorlijk historische waarde veranderen in hun eigen naam. Dit alles om meer publiciteit te krijgen. Voor de inwoners is dit al lastig maar het is natuurlijk ook niet al te handig voor de zoekende toerist.