Flora en fauna Filipijnen

Flora en fauna Filipijnen

door Getaway Travel

Dit eilandenrijk heeft de grootste biodiversiteit ter wereld! Hier leven meer dan 3500 planten- en diersoorten die je nergens anders op aarde zult vinden. Er heerst een overwegend tropisch klimaat waardoor het landschap vergelijkbaar is met dat van Indonesië en andere landen in Zuidoost-Azië.

Maar omdat de eilanden al in geen eeuwen meer verbonden zijn geweest met het vasteland, is hier een totaal andere en unieke flora en fauna ontstaan. Ook tussen de eilanden zelf zitten grote verschillen.

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 22 reizen naar Filipijnen

Flora

Bloemen

De bekendste bloem van de Filipijnen is de 'waling-waling'. Deze 'koningin van de Filipijnen' met haar felroze kleur is de grootste orchidee ter wereld en groeit in de dichte jungles van Mindanao. Je vindt ze voornamelijk in de bossen bij Davao en Sultan Kudurat. Ze bloeien in de maanden juli tot en met oktober.

Daarnaast zijn er nog een kleine 1000 planten- en bloemsoorten die goed kunnen leven in dit warme en vochtige klimaat. De bekerplant is een vleesetende plant met vangbekers voor insecten. Ze groeien op bijna alle eilanden. Hier worden ze 'nephentes' genoemd. Nephentes verwijst naar de legende van een magisch drankje waarmee je al je zorgen vergeet. In de beker van de planten zit een soort zoete vloeistof dat insecten aantrekt en ze direct daarna doodt. Geen paniek, voor mensen is deze vleesetende plant verder totaal ongevaarlijk.

Levensboom

Parels van de archipel zijn vooral de regenwouden met meer dan 3000 boomsoorten. De 'narra' is de nationale boom. Het hout van de narra wordt gebruikt voor meubels en instrumenten. Minstens even belangrijk is de palmboom. Want zeg nou zelf, wat is een tropisch paradijs zonder palmbomen? Je vindt ze op alle eilandengroepen maar vooral in de kuststeden rond de hoofdstad Manilla en de eilanden Marinduque, Mindoro en Palawan.

De palmboom heeft hier de bijzondere status van 'levensboom'. De levensboom is dan ook een enorme bron van inkomsten voor de Filipijnen. Het eilandenrijk is de grootste leverancier ter wereld van kopra: het vruchtvlees van een kokosnoot. Andere belangrijke kokosproducten zijn de wijnen 'tuba' en 'lambanog', kokosmelk, touw en het Panganese kokosgebak 'bukayu'.

Fruit

De bomen zijn niet alleen indrukwekkend vanwege hun afmetingen en diepgroene kleuren, maar kijk ook eens wat er in groeit. Je vindt namelijk nergens ter wereld zoveel zoet fruit, en dat het hele jaar door! Het meest populair zijn de mango en de banaan.

Deze laatste kun je het hele jaar krijgen in heel veel verschillende soorten. Maar laat je smaakpapillen ook eens los op papaja's, ananassen, guyabanos en pomelos. De belangrijkste fruitstreken zijn de Zambales Coast Pangasinan en Cavite in Luzon en de eilanden Cebu en Davao.

De doerian

In Davao groeit de beruchte doerian. Deze olijfgroene, eiervormige vrucht is hemels zoet, maar ruikt afgrijselijk. Het is in veel hotels verboden de doerian mee te nemen en ook vervoersmaatschappijen hebben het liever niet.

Al net zo wonderbaarlijk als die vreemde geur, is de manier van bevruchting. De doerian wordt namelijk niet bestoven door de wind, maar door vleermuizen! Om precies te zijn door de 'dawn' en de 'cave nectar' vleermuis. Niet dat zij iets te maken hebben met die weerzinwekkende stank van het fruit. De stank ontstaat door de zwavelwaterstoffen.

Fauna

Door de geografisch geïsoleerde ligging van de vele eilanden kennen de Filipijnen veel inheemse diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Het dierenrijk vormt een overgangsgebied tussen Aziatische en Australische diersoorten.

Zo kom je hier bijvoorbeeld de Australische kaketoe tegen. Maar een kaketoe kan vliegen en dat kunnen de grotere diersoorten niet. Olifanten, tijgers, neushoorns, luipaarden of tapirs hebben het water tussen het vasteland en de Filipijnse eilanden nooit kunnen overbruggen. Echt wildlife ga je hier dus ook niet vinden.

Mini-dieren

In plaats daarvan heeft de Filipijnen heel veel dwergsoorten. Op het eiland Mindore loopt bijvoorbeeld de zeldzame 'tamaraw' rond, een klein dwergrund. Palawan heeft de 'pilandok', een dwerghert dat meteen ook het kleinste hertensoort op aarde is. Het dier is namelijk niet groter dan een haas! Maar de topper onder de mini-dieren en wereldbekend is de 'Tarsier'. Dit diertje is met zijn 120 tot 140 millimeter maar zo groot als een vuist.

De tarsier

De tarsier heeft een grijze vacht en een naakte staart vergelijkbaar met die van een rat. Hij wordt ook wel 'spookdiertje' genoemd. Hij valt vooral op door zijn rond hoofd met grote, uitpuilende ogen. Je vindt hem op de eilanden Samar, Leyte, Bohol en Mindanao, ergens laag in de boom al knabbelend op insecten. De tarsier heeft ook een aantal familieleden op de Indonesische eilanden Borneo, Sulawesi en Sumatra en het Afrikaanse Madagaskar.

Vaak wordt de tarsier onterecht het kleinste aapje ter wereld genoemd. Hij heeft ook inderdaad iets weg van een aap, maar het behoort nog niet eens tot dezelfde familie. Het is alleen moeilijk vast te stellen bij welke diersoort het dan wel hoort. Een ding is zeker: de tarsier hopt al heel wat jaren door de bossen van de Filipijnen. Onderzoekers denken zelfs al meer dan 45 miljoen jaar! Hiermee is dit dier niet alleen de kleinste, maar ook nog eens de oudste bewoner van het archipel.

Omdat de tarsiers zo klein zijn en vooral 's nachts leven is de kans dat je er een ziet niet al te groot. Mocht je toch gefascineerd zijn door dit mini-dier, kun je een bezoekje brengen aan de Filipine Tarsier Foundation in Canapnapan (Bohor). Hier leven de diertjes nog redelijk wild, maar kun je ze wel eens van dichterbij bekijken.

Vogelsoorten

In de Filipijnen zijn dus niet al te veel grote zoogdieren te vinden, maar grote vogels zijn er wel. Hier leeft de hanring ibon, de grootste arend ter wereld. Het dier heeft een vleugelspanwijdte van maar liefst twee meter! Onderzoekers doopte de arend tot 'Pithecophaga Jefferyi', wat vrij vertaald zoiets betekent als 'apeneter'. Vrees echter niet want deze vogel doet zich vooral tegoed aan zeer kleine dwergaapjes.

De hanring ibon kan wel dertig tot zestig jaar oud worden, afhankelijk van zijn leefomgeving. Als je een Filipijnse arend spot tijdens een hiketocht door een van de vele regenwouden, weet je direct dat dit bos een gezond ecosysteem heeft. Helaas zie je deze prachtige vogel steeds minder door de lucht zweven.

Met het aanhoudende kappen van de regenwouden is de hanring ibon een van de 47 dieren op de Filipijnse lijst van ernstig bedreigde diersoorten. Als er niet vlug maatregelen genomen worden, zal de arend binnen tien tot vijftien jaar totaal zijn uitgestorven!

Behalve de arend heeft het archipel nog 105 andere soorten zoals de Filipijnse hoornraaf, de pheasant peacock, de talking maya en de tabon. Deze laatste graaft zijn nest onder de grond tussen het afval om de eieren warm te houden. De ondergrondse Tabon Caves in Palawan zijn vernoemd naar deze vogels.

Reptielen

De Filipijnen hebben liefst 190 reptielensoorten. Hier leven onder andere hagedissen, krokodillen en een groot aantal slangen waaronder de python. Het meest opvallend dier is het vliegend draakje, dat ontdekt is door José Rizal. Het vliegend draakje is een heel klein soort hagedis die met enorme snelheden in een boom kan klimmen en zich dan omlaag laat 'zweven'. Hij kan dus niet echt vliegen.

Zeedieren

Omdat de eilanden omringd zijn met water is vooral het zeeleven hier absoluut de moeite waard. Je ziet hier dolfijnen, walvissen, zeeslangen, schildpadden en met een beetje geluk zelfs haaien. In de kleurrijke riffen leven de gestippelde harlekijnvis, barracuda, de jack en de tonijn. Niet vreemd dus dat er veel gevist wordt. De beste visspots liggen voornamelijk in het noorden van Luzon. Vanuit de hoofdstad Manilla kun je mee met een vistour naar de Mariveles en Bataan.

Maar de plaats om vissen te zien én te vangen is Malampaya Sound. Dit is rustige plaats in het noorden van Palawan en nog vrij onbekend bij de toeristen. Toch wordt deze streek niet voor niks de Fishing Bowl of de Philipinnes genoemd. Hier zwemmen onder andere de laatste honderd Irrawaddy-dolfijnen die het eilandenrijk nog heeft.

Reizen Filipijnen

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief