Als je zelf je accommodatie boekt, kun je in de Filipijnen kiezen voor een duurzame accommodatie. Maar waar moet je dan op letten? Een duurzame accommodatie is meestal kleinschalig en gaat zuinig om met water en energie. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van lokale producten en krijg je de kans echt kennis te maken met de lokale cultuur. Als zowel het personeel als de eigenaar uit de omgeving komt, leer je de locals en hun gewoontes pas echt kennen! In de Filipijnen zijn prijzen van accommodatie over het algemeen nog heel erg laag en er zijn ontzettend veel uiteenlopende mogelijkheden.
Hostels en guesthouses
Als je budget niet zo groot is kun je het beste overnachten in een dorm in een hostel of guesthouse. Het kost je vaak zo'n tien euro per nacht en ze zijn vrijwel overal in de Filipijnen te vinden. Doordat je de faciliteiten deelt met andere mensen, wordt er optimaal gebruik van gemaakt en blijft de schade voor het milieu beperkt. Vooral in de steden heb je veel keus. Het is niet alleen gezellig, maar ook goedkoop en niet onvriendelijk voor het milieu!
Eco-lodges
Ben je op zoek naar wat meer luxe? Dan is een eco-lodge misschien wat voor jou. In de Filipijnen zijn er mogelijkheden genoeg aan duurzame lodges die heerlijk zijn om te vertoeven en tegelijkertijd hun bijdrage leveren aan het behoud van de natuurlijke omgeving. Eén of meerdere nachten in een eco-lodge en je bent weer helemaal fris en fruitig voor de rest van je reis.
De meeste eco-lodges bevinden zich in of rond een nationaal park en lijken helemaal één te zijn met de natuurlijke omgeving. Eco-lodges onderscheiden zich van normale hotels en resorts doordat ze op een duurzame manier omgaan met water en energie en goed geïntegreerd zijn in de natuurlijk omgeving. Zo zijn er eco-lodges met zonnepanelen op de daken en worden de huisjes vaak gebouwd met milieuvriendelijke materialen.
Bovendien zijn ze goed geïsoleerd waardoor er minder verwarming of airconditioning nodig is. Tot slot is het bij veel eco-lodges zo dat een deel van de toeristische inkomsten besteed wordt aan de bescherming van een nationaal park of ten goede komt aan een duurzaam project. Eco-lodges zijn doorgaans wel iets duurder dan reguliere accommodatie, maar ook tussen verschillende eco-lodges bestaan grote verschillen. Het ligt er maar net aan hoe luxe je het wilt hebben. En een aantal nachtjes in een lodge, waar je ultiem kunt genieten van de rust, de natuur en de exclusiviteit is het geld dubbel en dwars waard!
Nuts Huts op Bohol
Een voorbeeld van een bijzonder eco-lodge is te vinden in het hart van de Filipijnen op het eiland Bohol. Daar vind je de zogenaamde 'Nuts Huts' in de jungle bij de Lobok rivier. De eigenaresse van het lodge vindt duurzaam toerisme heel belangrijk en die overtuiging is dan ook overal in terug te vinden.
Je kunt er verblijven in traditionele woningen die aan alle criteria op het gebied van duurzaamheid voldoen. De hutten zijn gemaakt van natuurlijke materialen, de keuken gebruikt alleen ingrediënten die in de regio geproduceerd zijn en er wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking.
Voor de voedselvoorraden van het eco-lodge wordt een beroep gedaan op de lokale zelfstandige boeren. De boeren uit de omgeving zorgen bijvoorbeeld voor de nipadaken en de amacan-materialen door het leveren van bamboe.
Het voedsel wordt gekocht op lokale marktjes, zodat de lokale economie er baat bij heeft. Vanuit het lodge worden tours georganiseerd die ook allemaal duurzaam zijn vanwege de betrokkenheid van de lokale bevolking. De oeverbewoners van de rivier zorgen voor het verhuur van bootjes, en voor transport over land wordt gebruik gemaakt van lokale bussen en jeepneys. Je kunt er fietstochten maken, een bezoek aan het Philippine Tarsier and Wildlife Sanctuary (bescherming van kleinste primaat ter wereld) brengen en een tocht door het Raja Sikatuna National Park maken.
Omdat ook culturele aspecten van belang zijn bij duurzaam toerisme worden in het eco-lodge ook culturele activiteiten georganiseerd. Dit zijn bijvoorbeeld optredens van lokale artiesten en muzikanten op speciale dagen. Het belangrijkste doel van de opzet van de Nuts Huts is om zowel jou als reiziger een fijne tijd te bezorgen, maar ook de lokale bevolking.
Het is verstandig om dit lodge direct te boeken, want ze werken nog niet heel erg samen met grote reisorganisaties. Dit omdat het lodge kleinschalig wil blijven en de ruimte wil hebben om haar duurzame visie te kunnen behouden. Volgens hun eigen motto moeten de Nuts Huts een plaats zijn waar mensen hun eigen batterijen (zichzelf) kunnen opladen en niet die van hun gsm of laptop!
Kamperen
Slapen onder de sterren met het geluid van exotische dieren op de achtergrond. Wil je het ultieme back to nature-gevoel beleven, en hoef je niet zo nodig de luxe van een eco-lodge? Ga dan kamperen in de natuur!
Er zijn verschillende campings in de Filipijnen, veelal gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving. De meeste campings zijn redelijk primitief en je hoeft geen warme douches te verwachten. Je moet er dan ook niet heen gaan als je op zoek bent naar luxe en comfort, maar als je een natuurliefhebber bent en houdt van een beetje avontuur is het een geweldige manier om de nacht doorbrengen. Zitten bij het kampvuur en slapen onder de sterren met het geluid van exotische dieren op de achtergrond: dat is toch de ultieme jungle beleving!
Hoeft een douche van jou niet zo nodig en wil je helemaal back to nature? Dan kun je ook gaan kamperen in de wildernis! Als je gaat wildkamperen zorg er dan voor dat je de omgeving zo min mogelijk tot last bent. Je maakt onderdeel uit van de kwetsbare natuur die gemakkelijk door menselijk ingrijpen verstoord kan worden. Ga er daarom met respect mee om.
Laat geen afval achter, want naast het feit dat het geen gezicht is kan het schade toebrengen aan planten en dieren. Pluk geen bloemen of planten. Maak niet teveel herrie, dit schrikt dieren af en kan tot ergernis leiden bij de lokale bevolking. Wees voorzichtig met vuur, laat nooit een kampvuur onbeheerd achter en pas op met sigaretten.
Tropische regenbuien zijn heel normaal in de Filipijnen dus het is wel handig om een goede (waterdichte) tent te hebben. Ook is het aan te raden om een goed muskietennet mee te nemen, want malaria komt overal in de Filipijnen voor. Mocht je in de buurt zijn van een dorpje, dan is het waarschijnlijk leuker en comfortabeler om bij de locals aan te schuiven.
Logeren bij locals thuis
Als je geen hostel vindt hoef je niet bang te zijn dat je in de open lucht moet slapen, maar klop dan gewoon bij de lokale bevolking aan! Wat is er nu leuker en duurzamer dan bij de locals zelf logeren? Het is een unieke kans om eens het echte Filipijnse leven te leren kennen. De bevolking is heel gastvrij en zal je naast een slaapplek ook aanbieden mee te eten.
Grote luxe hoef je niet te verwachten want de levensstandaard van de bevolking is niet zo hoog, maar het is wel een ervaring die je nooit meer zal vergeten.
Ook al zul je altijd heel gastvrij ontvangen worden bij de locals thuis, het is wel zo netjes als je er na afloop voor betaald. Het is niet gebruikelijk om naar de kosten te vragen, maar het wordt op prijs gesteld om bij afscheid geld of geschenken te geven. Je kunt ook goederen cadeau geven zoals suiker, rijst, snoep of batterijen. Vooral schaarse producten zijn altijd welkom. Probeer je cadeaus of geld bij je vertrek zo onopvallend mogelijk aan de vrouw des huizes te geven en verwacht geen overdreven dankbetuigingen.