Hoe je economische situatie ook is, als toerist steek je qua rijkdom met kop en schouders boven de meeste locals uit. Het feit dat jij als reiziger een aantal weken vrij kan nemen, een ticket kan kopen en in hotels kunt slapen maakt je tot een bevoorrecht mens.
Als je voor het eerst de Filipijnen bezoekt kun je het idee krijgen in een verwesterde maatschappij terecht te zijn gekomen. Dit is echter totaal niet het geval. Ook al zie je dit niet op het eerste gezicht, de Aziatische cultuur is wel degelijk diep geworteld in het dagelijks leven. Familie en religie zijn de allerbelangrijkste dingen in het leven van de Filipino. De familiebanden zijn dan ook heel erg hecht. Ouderen worden hun leven lang verzorgd door hun familie en mensen gaan echt voor elkaar door het vuur.
Als je als rijke westerling in dit land op bezoek komt is het heel waardevol als je je een beetje verdiept hebt in deze cultuur en de normen en waarden van de bevolking. Hier toon je respect mee naar de locals toe, en zul jij op jou beurt weer respect mee ontvangen. Dit geeft je vakantie net dat beetje meerwaarde, maakt het interessanter, leuker en bovendien duurzamer!
Bevolking
De Filipijnse bevolking is een ware mix van verschillende culturen. Genetisch gezien kunnen zij zich scharen in het rijtje van Indonesiërs en Maleisiërs. Daarnaast hebben verschillende overheersers en handelsovereenkomsten gezorgd voor Spaanse, Amerikaanse, Chinese en zelfs Latijns-Amerikaanse invloeden. Al deze aparte culturen hebben hun sporen achtergelaten in de huidige Filipijnse cultuur.
De Filipijnse vriendelijkheid is vergelijkbaar met dat van de Maleisiërs en het hechte familieleven is overgenomen uit de Chinese cultuur. Net als de overheerlijke noodles trouwens. Met de komst van de Spanjaarden kreeg het land voor het eerst te maken met westerse invloeden.
De Filipijnen hebben zelfs hun eigen tapas. Ook voor hen zijn dit kleine hapjes of middagsnacks maar noemen ze hier 'merienda' of 'pulutan'. Onderschat ook niet de impact van de kortstondige Amerikaanse overheersing. De Filipijnen spreken veelal perfect Engels mét een Amerikaans accent. Verder zijn ze gek op basketbal, fast-food en Amerikaanse populaire cultuur.
De oorspronkelijke bewoners van de Filipijnen zijn de Negrito. Negrito betekent in het Spaans 'negertje' en deze naam kregen ze dan ook vanwege hun donkere uiterlijk en hun kroeshaar. Andere Filipijnse stammen zijn de Igorot en de Manobo. Lees hier meer over de Filipijnse bevolking.
Religie
Religie kan een grote rol spelen in het leven van mensen en om je vakantie leuk en duurzaam te houden is het dan ook belangrijk dat je hier voorzichtig mee om gaat.
Religie is een gevoelig onderwerp in de Filipijnen. De grote verschillen in culturen tussen de eilanden hebben veel invloed op het geloof. De belangrijkste religie in de Filipijnen is het rooms-katholicisme. Maar liefst 83 procent van de bevolking is katholiek en 3 procent is aanhanger van een kerkelijke afsplitsing van het katholicisme. Dit is een erfenis van de bijna vier eeuwen durende overheersing van de Spanjaarden. Deze langdurige aanwezigheid heeft een duidelijke stempel achtergelaten op godsdienstgebied. Het is dan ook het enige katholieke land in Azië.
De tweede religie is de islam, aangehangen door z'n 5 procent van de bevolking. Vooral in het zuiden op de eilandengroepen Mindanao, Sulu en Basilan zijn de mensen moslim. In het noorden van Luzon, vooral in de berggebieden is het animisme de grootste religie. Het boeddhisme heeft ook haar aanhangers in de Filipijnen, maar samen met het animisme is dit slechts 3 procent van de bevolking.
Tips
Als je onvoorbereid naar de Filipijnen gaat zonder te beseffen dat de cultuur en normen en waarden van de lokale bevolking anders is dan thuis, kan dit tot onbegrip leiden. Je kunt in situaties terecht komen die je niet had verwacht, en die anders zijn dan in Nederland. Dit heeft ook weer zijn charme, je bent toch niet voor niets in het buitenland. Als je hier bewust mee omgaat, de lokale tradities respecteert, je flexibel opstelt en positief blijft zul je het meest van je vakantie genieten.
De bevolking van de Filipijnen staat bekend vanwege hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Waarschijnlijk kost het je dus ook niet zoveel moeite om je er thuis te voelen. Toch wil je de locals natuurlijk niet onbedoeld beledigen en daarom kan het handig zijn om op een aantal dingen te letten.
Neem niet ongevraagd foto's van mensen. Over het algemeen vinden de meeste locals het geen groot probleem, maar er zijn altijd mensen die helemaal niet gefotografeerd willen worden. Wees hier voorzichtig mee, voor sommige mensen kan een fototoestel intimiderend zijn. Bovendien staan wij ook niet te juichen wanneer we als aapjes op de foto's worden gezet.
Draag niet te opvallende, uitdagende en te blote kleding. Het is weliswaar afhankelijk van het gebied waar je heen gaat maar het kan wel eens ongepast zijn. In de hele toeristische plaatsen is men al aardig aan de westerse kledij gewend en is het niet zo'n probleem, maar in de minder toeristische gebieden wordt het niet altijd gewaardeerd en doe je er slim aan om een kniebroek of lange broek aan te trekken in plaats van een short. In bijvoorbeeld de gebieden Banaue en Sagada op Luzon hebben de mensen een nogal conservatieve levenswijze en het wordt op prijs gesteld als ook jij je daarna gedraagt.
Vermijd wijzen of teveel oogcontact, dit kan als erg brutaal worden gezien. Wees positief. Een glimlach doet meer dan woorden, en je kunt er je dankbaarheid mee uitdrukken of je verontschuldigen voor kleine ongemakken.
Als je bij mensen thuis mag mee eten is het gebruikelijk dat je een beetje van je eten laat staan. Dit is om aan te geven dat je genoeg hebt gegeten. Ook is het belangrijk dat je niet met je schoenen aan het huis binnenkomt. Laat deze buiten aan de deur staan. Als je je gastvrouw wilt bedanken is het leuk om een cadeautje te geven, maar overdrijf niet. De Filipino's zijn blij met bescheiden cadeautjes, pronken met rijkdom wordt niet echt gewaardeerd.
Filipino's zijn erg vriendelijk en praten met elkaar op een nette en rustige manier. Een directe vraag of opmerking wordt als aanvallend beschouwd, net als hard praten. Ze zullen je vragend aankijken en dan waarschijnlijk 'Galit ka' zeggen. Dit betekent 'bent u boos?'.
De locals maken zich niet zo snel druk. Het levensmotto van de gemiddelde Filipino is dan ook 'Bahala' wat betekent 'wat komt…dat komt'. Een heerlijke gedachte toch? Wees daarom geduldig. Het kan voorkomen dat je ergens lang moet wachten, of een vraag stelt waar je geen antwoord op krijgt. Ongeduld wordt door veel Filipino's niet op prijs gesteld.
Filipino's kunnen agressief worden als ze vinden dat je ze niet netjes behandeld. Ga dus niet onnodig mensen uitdagen of openlijk uitschelden. Als je ergens problemen mee hebt of geïrriteerd bent, probeer het onderwerp via een omweg te benaderen.
Vermijd het onderwerp religie. Niet omdat men het er liever niet over heeft, maar simpelweg voor je eigen bestwil. Het is juist een heel populair onderwerp dat uitloopt in nogal langdradige discussies.
Als je oudere mensen groet, buig dan lichtjes neem met jouw rechterhand hun rechterhand en laat de persoon je voorhoofd even lichtjes aanraken met de knokkels. Deze groet heet 'Mano po', wat zoiets betekent als respect hebben voor mensen die ouder zijn dan jij.
Bij het zien van armoede en bedelende kinderen ben je als rijke Nederlander al snel geneigd wat geld, pennen of snoep uit te delen. Deze goede bedoelingen maken de problemen echter alleen maar erger. Kinderen weten niet hoe ze met dit soort vrijgevigheid om moeten gaan en blijven weg van school. Kinderen gaan uit zichzelf, of soms in opdracht van hun ouders, op toeristische plekken staan bedelen terwijl ze eigenlijk in de klas horen te zitten. Strooi daarom niet met westerse artikelen of geld, kinderen horen in de klas en niet op straat.
In de Filipijnen zul je veel groepen met jonge kinderen aantreffen. Ze zullen je vriendschapsbandjes en andere waren aanbieden, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Vaak vinden kinderen het gewoon leuk om met jou als interessante buitenlander hun Engels te kunnen oefenen. Door hen een aantal vragen te stellen over hun leeftijd en naam is een conversatie gauw gestart en is het verkopen geen issue meer. Ook vinden kinderen en ouders het vaak erg leuk om foto's van jou familie en thuisland te bekijken. Ze zijn bijzonder geïnteresseerd!
Helaas is kinderarbeid nog heel normaal in de Filipijnen. Koop daarom alleen producten van volwassenen en niet van kinderen, ook al zien ze er nog zo meelijwekkend uit. Als je de kinderen wilt steunen kun je beter een donatie geven aan een erkende stichting die het gebruikt voor bijvoorbeeld onderwijs.
Een lokale gids kan je goed informeren over de plaatselijke gebruiken en je toegang verschaffen tot de plaatselijke bevolking. Met bescheiden aanpassingen aan de cultuur zul je merken dat jij op jouw beurt ook meer respect zal ontvangen en er deuren voor je open gaan die anders gesloten waren gebleven.
Uitgaven
Op veel gebieden in de Filipijnen is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Het is echter wel van groot belang dat de lokale bevolking meeprofiteert van het toerisme. Probeer er voor te zorgen dat het geld wat je uitgeeft tijdens je vakantie, ten goede komt aan de lokale bevolking.
Helaas is dit op het moment niet altijd het geval. Veel internationale organisaties profiteren van toerisme en de locals blijven achter met het overlast en de vervuiling. Hier kun je zelf echter verandering in brengen. Dit doe je door een lokale gids in te huren, producten uit de regio te kopen, in een lokaal restaurant te dineren, bij locals thuis te slapen etcetera. Als jouw bestedingen hierdoor terecht komen bij de bewoners in de regio, stellen ze je komst meer op prijs en dat maakt het leuker om er te vertoeven.
Als je ergens gaat eten, wordt een fooi altijd gewaardeerd. De lonen in de Filipijnen zijn erg laag en jou bijdrage kunnen de locals goed gebruiken. Het is gebruikelijk om ongeveer 5 tot 10 procent fooi te geven in restaurants. In wat goedkopere eettentjes hoeft dit niet per se, maar als het naar je zin was en je geeft een fooi wordt het hartstikke op prijs gesteld.
Festivals
De Filipijnen kennen tal van festivals, waarvan de meeste regionaal gevierd worden. Het is ontzettend leuk om een festival bij te wonen, je leert op deze manier de bevolking en haar gebruiken echt kennen en het is een duurzame manier van recreatie. De meeste festivals staan in het teken van religie. Tijdens festivals worden cadeautjes gegeven, maar die worden niet geopend waar iedereen bij is.