De Filipijnen zijn een ware mix van verschillende culturen. Genetisch gezien kunnen zij zich scharen in het rijtje van Indonesiërs en Maleisiërs. Daarnaast hebben verschillende overheersers en handelsovereenkomsten gezorgd voor Spaanse, Amerikaanse, Chinese en zelfs Latijns-Amerikaanse invloeden. Al deze aparte culturen hebben hun sporen achtergelaten in de huidige Filipijnse cultuur.
De Filipijnse vriendelijkheid is vergelijkbaar met dat van de Maleisiërs en het hechte familieleven is overgenomen uit de Chinese cultuur. Net als de overheerlijke noodles trouwens. Met de komst van de Spanjaarden kreeg het land voor het eerst te maken met westerse invloeden. Zo is deze archipel het enige Aziatische land waar meer dan tachtig procent van de inwoners rooms-katholiek is.
De Filipijnen hebben zelfs hun eigen tapas. Ook voor hen zijn dit kleine hapjes of middagsnacks maar noemen ze hier 'merienda' of 'pulutan'. Onderschat ook niet de impact van de korte Amerikaanse overheersing. De Filipijnen spreken veelal perfect Engels mét een Amerikaans accent. Verder zijn ze gek op basketbal, fastfood en Amerikaanse populaire cultuur.
Honderd verschillende volkeren
De officiële hoofdtaal is het Filipijns maar de meest gesproken taal is toch het Engels. Sommige mensen van de oudere generatie spreken ook nog een aardig mondje Mandarijn of Kantonees. Daarnaast hebben alle regio's en provincies nog wel een of twee eigen dialecten. Het land kent dus een behoorlijke smeltkroes van talen.
Vergeet niet dat het hier ook om veel verschillende eilanden gaat. De Filipijnen bestaan uit 7107 eilanden, grofweg verdeeld in de drie streken Luzon (noorden), Mindanao (zuiden) en Visayas (midden). Het is dan ook niet vreemd dat er maar liefst honderd verschillende etnische groepen zijn.
De Negrito
Net zoals de eilanden verdeeld zijn in drie streken, kun je spreken van drie verschillende volkeren op de Filipijnen. De Negrito zijn genetisch gezien het oudste volk van dit gedeelte van Azië. Ze zijn wat kleiner van postuur en hun huidskleur is heel wat donkerder. Ze hebben zich vooral gevestigd in het noorden van Luzon en op de eilanden Negros, Samar, Leyte en Panay (Visayas).
De Igorot
De Igorot is een vrij traditioneel volk, ook uit de regio Luzon. Binnen de Igorot bestaan meerdere stammen. Een groot deel werkt al generaties lang als boer op de rijstterrassen. Sommige Igorots hadden tot voor kort nog een minder eervol beroep, namelijk dat van koppensneller. De stam Kalinga waren de meest gevreesde koppensnellers. Zij wonen nog steeds in de bergen van Noord-Luzon. Nog tot twintig jaar geleden wilde daar nog wel eens wat koppen rollen.
Gelukkig voor ons hebben ze tegenwoordig nog enkel vrij onschuldige hobby's zoals weven en op betelnoten kauwen. Ondanks hun nogal ruige uiterlijk met veel rituele tatoeages, staan ze bekend om hun vriendelijke karakter. Het is wel gebruikelijk om bij een bezoek aan een Kalingastam om lucifers en sigaretten mee te nemen.
De Manobo
De Manobo zijn de inwoners uit de regio Mindanao en Sulu, het enige overwegend moslimgedeelte van de Filipijnen. Hier leven zo'n vijfentwintig verschillende culturen. De grootste groep hier noemt zich Maguindanao. Dit volk is erg artistiek en muzikaal. De Manobo zijn vrij jong, goed geschoold, positief en ontzettend gastvrij.
Let op: helaas is Mindanao tegenwoordig een niet al te veilige bestemming om te bezoeken. De Moro Islamic Liberation Front (MILF) heeft weliswaar een soort van vredescontract getekend met de regering, maar verschillende splintergroepering plegen nog steeds aanslagen op burgers. Vooral in het zuidelijk, westelijk en centraal Mindanao heerst veel onrust. Ook het Sulu-archipel kan beter vermeden worden. Hier komen regelmatig confrontaties voor tussen het leger en leden van groeperingen als Moro National Liberation Front (MNLF), Jemaah Islamiyah en Abu Sayyaf.
Voor de meest actuele informatie over de huidige toestand op Mindanao zie de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.